MINERALNO SVIJETLO ULJE 1l -štitaste uši,crveni pauk,maslinova muha (vinova loza,maslina,voće)

///MINERALNO SVIJETLO ULJE 1l -štitaste uši,crveni pauk,maslinova muha (vinova loza,maslina,voće)

MINERALNO SVIJETLO ULJE 1l -štitaste uši,crveni pauk,maslinova muha (vinova loza,maslina,voće)

MINERALNO SVIJETLO ULJE

Dozvoljen za zaštitu u ekološkoj proizvodnji.

Insekticid-ovicid u obliku uljne emulzije

DJELATNA TVAR: Rafinirano mineralno ulje 800 g/l

DJELOVANJE

Mineralno svijetlo ulje je kontaktni insekticid-ovicid, i pomoćno sredstvo za poboljšanje učinka herbicida.

UPOTREBA

VRSTE KULTURE: jabuka,krumpir,kukuruz,vino valoza,agrumi,breskva,kruška,maslina,mandarina,nektarina,smokva,šečerna i stočna repa,šljiva,trešnja,višnja

ZA ZIMSKO TRETIRANJE VOĆAKA
Tijekom mirovanja vegetacije pa do bubrenja pupova, do fenofaze C i D (mišje uši) za suzbijanje kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus perniciosus), breskvine štitaste uši (Lecanium corni i L. persicae), šljivine štitaste uši (Eulecanium corni), maslinovog medića (Saissetia oleae), maslinove štitaste uši (Pollinia pollinii), naranđinog crvca (lcerya purchasi) i crvene štitaste uši agruma (Chrysomphalus distyospermi), smokvinog medića (Ceroplastes rusci), jabučnog cvjetara (Anthonomus pomorum), lisnih buha (Psylla spp.) i zimskih jaja crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), tretiranje zimskih jaja navedih štetnika u koncentraciji 3-4% (300-400 ml u 10 I vode) i u koncentraciji 5% (500 ml u 10 I vode) za tretiranje pupoljaka u fenofazi C i D.

ZA LJETNO TRETIRANJE VOĆAKA za suzbijanje štitastih uši (Coccidae), lisnih uši (Aphididae) i crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) na jabuci, kruški, šljivi, maslini, agrumima, vinovoj lozi, smokvi i oleandru. Za sve navedene namjene potrebno je koristiti sredstvo u koncentraciji 1-2% (100-200 ml u 10 l vode).Izbjegavati tretiranje oslabljenih biljaka dužom sušom, (oslabljeni turgor). Na kruški suzbija i kruškinu buhu (Psylla piri).

NA SJEMENSKOM KRUMPIRU za suzbijanje lisnih uši u količini od 10 l/ha (100 ml u 10 I vode na 100 m²) tretiranjem svakih sedam dana u cilju sprječavanja zaraze gomolja Y virusom.

ZA ZIMSKU ZAŠTITU VINOVE LOZE za suzbijanje štitastih ušiju i zimskih jaja crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) u koncentraciji 3-4% (300-400 ml u 10 I vode).

KAO POMOĆNO SREDSTVO ZA POBOLJŠANJE UČINKA HERBICIDA U:
– KUKURUZU, kod primjene nakon nicanja, s kombinacijom herbicidima TALON 25 WG + HARMONY 75 DF. Mineralno svijetlo ulje se primjenjuje u količini 2 l/ha (200 ml/1000 m²), a herbicidi u registriranim dozama i stadijima rasta kukuruza i korova.
– ŠEĆERNOJ REPI koristi se kao pomoćno sredstvo za poboljšanje učinka herbicida nakon nicanja na osnovi: kloridazona, metamitrona, etofumesata, fenmedifama, desmedifama, klopiralida, cikloheksanona i ariloksifenoksi spojeva.
Tretiranje šećerne repe je potrebno obaviti u fazama od kličnih (kotiledonskih) listića do 2-6 listova s količinom sredstva 0,5-2 l/ha. U fazi kličnih listića šećerne repe koristi se 0,5 l/ha, u fazi 2 lista 1-1,5 l/ha, u fazama 2-4-6 listova 1-2 l/ha sredstva. Vrijeme i količina primjene ovisi o primijenjenim herbicidima, u skladu s njihovom registracijom. Razmaci tretiranja su 5-15 dana što ovisi o klimatskim i edafskim faktorima, odnosno porastu šećerne repe i korova. Primjena Mineralnog svijetlog ulja preporuča se posebno u nepovoljnim uvjetima za djelovanje herbicida (suša), kod suzbijanja korova koji se teže vlaže (jaka voštana prevlaka), kao i kod korova većih razvojnih stadija. Tretiranje treba obaviti uz utrošak od 200-400 I vode po hektaru, odnosno 20-40 I na 1000 m².

FITOTOKSIČNOST

Zbog fitotoksičnosti ne preporuča se upotreba u kukuruzu, a posebno u šećernoj repi neposredno nakon jače kiše, kada su kulture pod stresom zbog suviška vlage ili hladnoće, kao i na temperaturi većoj od 25 °C.

KARENCA

42 dana za voćke i vinovu lozu. Masline se smiju tretirati najkasnije do kraja srpnja.

NAPOMENA

Smije se primijeniti najviše dva puta godišnje osim u sjemenskom krumpiru. Mješavine sa sredstvima na osnovu metamitrona treba odmah utrošiti. Primjena iz zrakoplova nije dopuštena. Ako se Mineralno svijetlo ulje ne primjenjuje kao pomoćno sredstvo za dopuštene namjene (u kukuruzu i šećernoj repi), onda se ne smije miješati s drugim sredstvima za zaštitu bilja osim s uljnim insekticidima i uljnim fungicidima.

Sredstvo za zaštitu bilja MINERALNO SVIJETLO ULJE je razvrstano izvan skupine otrova

Pošaljite nam upit

 

 

2018-08-07T19:44:53+00:00kolovoz 7th, 2018|