Opis

ZIMACLAR®

Enzimski preparat za bistrenje mošta od bijelog grožđa i mladih vina

Sastav

Enzim sa izraženom pektolitičkom aktivnošću namijenjen postizanju boljih rezultata u bistrenju mošta od bijelog grožđa.

Karakteristike
ZIMACLAR je enzimski preparat u obliku praha. To je pektinaza za primjenu u enologiji namijenjena poboljšanju procesa bistrenja tako što ubrzava eliminiranje taloga i poboljšava rezultate koji se postižu pri filtriranju mošta od bijelog grožđa.

Primjena
U procesu prešanja u mošt dolazi veća ili manja količina pektinskih materija. One imaju ulogu zaštitnih koloida i povećavaju viskozitet mošta, stabiliziraju koloide stvarajući prepreke za neke tehnološke faze, kao što je filtracija, centrifugiranje i bistrenje. U ovakvim slučajevima se pomoću ZIMACLAR-a može postići brže taloženje mošta. Pektin se odlikuje visokom sposobnošću stvaranja zagušnjenja u fazi filtracije, a pektolitička aktivnost ZIMACLAR-a osjetno poboljšava filtrabilnost proizvoda u svim fazama vinifikacije.
Pri upotrebi ZIMACLAR-a treba se pridržavati važećih zakonskih propisa.

Upotreba
Otopiti ZIMACLAR u 10 dijelova vode. Tu otopinu dodati moštu kojeg treba tretirati osiguravajući dobro homogeniziranje. Preporučuje se stalno miješanje mase tijekom tretiranja enzimima.
ZIMACLAR dijeluje u rasponu temperatura od 10 do 30°C. Brzina dijelovanja enzima se povećava u ovom intervalu i to gotovo dvostruko sa povećanjem temperature za 10°C. Bentonit absorbira proteine, pa time i enzime, pa se zbog toga preporučuje tretiranje bentonitom po prestanku enzimske aktivnosti (uglavnom nakon 1-2 sata na temperaturi od 20°C).

Doziranje
Od 1 do 3 g/hl mošta.

Pakiranje: 10g

Čuvanje
Čuvati na hladnom (10-15°C) i suhom mjestu.
Pažljivo zatvoriti pakiranje nakon otvaranja.

Kategorija opasnosti
Proizvod je kategoriziran kao Xn – OPASAN.