Opis

ZIMAROM®

Enzimski preparat za bistrenje aromatičnoog mošta

Sastav

Mješavina pektolitičkih enzima sa sekundarnom glikozidaznom aktivnošću.

Karakteristike
ZIMAROM ima oblik praha. To je pektinaza za primjenu u enologiji namijenjena poboljšanju bistrenja mošta po završetku fermentacije i dovođenju do punog izražaja aromatičnih svojstava proizvoda. Hidroliza aromatičnih tvari je moguća zahvaljujući prisustvu enzimatske aktivnosti glikozidaze.

Primjena
Upotreba ZIMAROM-a omogućuje promjenu strukture postojećih pektina uz smanjenje viskoziteta proizvoda, pri ćemu se poboljšavaju rezultati bistrenja.
Sa tehnološkog pogleda zanimljiva je rezidualna aktivnost glikozidaza sadržanih u ZIMAROM-u koja se odražava kroz hidrolizu aromatičnih perkursora uz oslobađanje monoterpena i norizoprenoida odgovornih za aromu.
Posebno treba istaći da se ZIMAROM odlikuje sa sve 4 aktivnosti enzima glikozidaze neophodne za postizanje navedenog rezultata, ali također iskazuje cinamil-esterifkacijsko djelovanje odgovorno za stvaranje perkursora koji se mogu pretvoriti u nepoželjne aromatične spojeve.
Pri upotrebi ZIMAROM-a treba se pridržavati važećih zakonskih.

Upotreba
Rastopiti ZIMAROM u 10 dijelova vode. Tu otopinu dodati moštu kojeg treba tretirati osiguravajući dobro homogeniziranje. Preporučuje se stalno miješanje mase tijekom tretiranja enzimima.
ZIMAROM dijeluje u rasponu temperatura od 10 do 30°C. Brzina dijelovanja enzima se povećava u ovom intervalu i to gotovo dvostruko sa povećanjem temperature za 10°C. Bentonit absorbira proteine, pa time i enzime, pa se zbog toga preporučuje tretiranje bentonitom po prestanku enzimske aktivnosti (uglavnom nakon 1-2 sata na temperaturi od 20°C).

Doziranje
Od 1 do 3 g/hl na mošt po završetku fermentacije.

Pakiranje: 10g

 

Čuvanje
Čuvati na hladnom (10-15°C) i suhom mjestu.
Pažljivo zatvoriti pakiranje nakon otvaranja.

Kategorija opasnosti
Proizvod je kategoriziran kao Xn – OPASAN.