EPSO TOP (magnezij-sulfat) – EKO proizvod

8.40 34.40 

Preporuka gnojidbe: Vinova loza
EPSO TOP; snažan aktivator fotosinteze i rasta bobica grožđa nakon cvatnje

Nakon završetka cvatnje počinje faza intenzivnog porasta mladica i bobica, te se posebno preporuča primjena gnojiva EPSO TOP koji sadrži visoku količinu magnezija (Mg) te dijeluje kao jaki aktivator fotosinteze i rasta bobica.

Primjena gnojiva EPSO TOP se posebno preporuča u vinogradima gdje je u predhodnoj godini bilo štete od sušenja vrha grozda/peteljkovine, posebno na sortama cijepljene na podlozi SO4 te kod uzgoja vinove loze na karbonatnim (vapnenim) tlima.

NAPOMENA: Nedostatak magnezija (Mg) može se javiti i u vinogradima koji su obilnije ishranjeni dušikom (KAN, UREA). Iako su listovi tamo zelene boje, zbog nesotatka magnezija (Mg) često dolazi do sušenja peteljkovine, stoga se preporuča redovita primjena magnezija u gnojidbi vinograda nakon cvatnje.

Gnojiva EPSO TOP vrhunski su proizvodi njemačke tvornice K+S KALI GmbH, koja ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje magnezijevih gnojiva.

Gnojivo EPSO TOP je visokokoncentrirano kristalno gnojivo sa visokom količinom magnezija (Mg) i sumpora (S) i u vinovoj lozi se primjenjuje se u količini od 5-10 kg/ha (kod spriječavanja pojave sušenje peteljkovine i vrha grozda preporuča se min. 2 primjene u razmaku od 15 dana)

PREPORUKA FOLIJARNE GNOJDIBE

 • EPSO TOP………… 5-10 kg/ha

Prednosti primjene gnojiva ESPO TOP u gnojidbi folijarnoj gnojidbi vinove loze:

 • Snažan aktivator fotosinteze i rasta bobica
 • Redovitom primjenom spriječava se pojava sušenja vrhova grozdova i peteljkovine
 • Gnojiva pristupačne cijene
 • Kompatibilnost sa organskim fungicidima i insekticidima, izvrsne topivosti
 • Dostupno u pakiranjima od 5 kg (1 ha)

 

Fertirigacija – EPSO TOP (magnezij sulfat)
Primjena gnojiva EPSO TOP u fertirigaciji povrća

Osim kompleksnih vodotopivih NPK gnojiva (koja su prije spomenuta) za fertirigaciju se mogu koristiti i ostala, jednokomponentna ili jednostavnija gnojiva. Jedno od takvih gnojiva je i EPSO TOP (magnezij-sulfat).

Tijekom vegetacije kultura koristi se 1-2x ovisno o potrebama biljaka i stanju magnezija u tlu. Evo nekoliko glavnih tehničkih podataka o gnojivu EPSO TOP:

 • sadržaj magnezija (kao MgO)…………… 16%
 • sadržaj sumpora (kao SO3)……………… 30%
 • oblik……………………………………………. kristali bijele boje
 • topivost………………………………………. vrlo dobra (kao i svi ostali sulfati); 108 g/100 ml vode
 • elektroprovodljivost otopine………….. 0,74 mS/cm pri 18 C, otopina od 1 (0/00)
 • pH 1% otopine………………………………. 6,0

Povoljna karakteristika je da osim opskrbe biljke magnezijem, vrši i opskrbu biljke sumporom. A sumpor je sastavna komponenta svih hlapivih spojeva (miris), te povoljno utječe na mirisne karakteristike. Uloga magnezija je poticanje rada klorofila i sinteze suhe tvari.

Vrlo dobre rezultate pokazao je kod gnojidbe rajčice, krumpira i jagode, te kod gnojidbe jabuka i vinove loze. Zbog utjecaja na snižavanje pH tla (smanjenje zaslanjivanja tla) primjena gnojiva EPSO TOP u fertirigaciji povrća potiče bolje usvajanje svih mikroelemenata iz tla.

Prosječna doza primjene je 25 kg/ha (2-4x tretmana tijekom vegetacije). Kod jagode se preporuča i poseban  tretman, na početku promjene boje ploda.

Šifra: 135, 830, 5676
Težina 5 kg
Pakiranje:

1 kg, 5 kg, 25 kg

Dostava ili osobno preuzimanje

Svi su proizvodi odmah dostupni

Podrška

Slobodno nas kontaktirajte vezano za proizvode

Širok asortiman

Proizvodi renomiranih proizvođača za sve potrebno u gradnji