Vinifikacija bijelih strukturiranih vina na maceraciji

///Vinifikacija bijelih strukturiranih vina na maceraciji

Vinifikacija bijelih strukturiranih vina na maceraciji

BERBA GROŽĐA 

5 g/hl VINOBRAN -zaštita od oksidacije

15 g/hl CX TAN BLANC -tanin od galle, idealan u zaštiti od oksidacije

MULJANJE/RULJANJE-odstranjivanje peteljka

20 g/hl CX TAN FRUIT BLANC -za zadržavanje i isticanje prirodnih aroma

20 g/hl PVPP -preventivna i kurativna zaštita od oksidacije vrhunskih vina

MACERACIJA
3 g/100 kg grožđa RAPIDASE EXPRESSION AROM za ekstrakciju arome iz pokožice grožđa

– na temperaturi od 8° do 10°C upotrijebiti 3 g na 100 kg
– za maceraciju od maksimalno 3 sata, za ne prezrelo grožđe upotrijebiti 2,5 g do 3 g na 100 kg grožđa
– za maceraciju od 3 do 6 sati i temperature više od 10°C, upotrijebiti od 2 g do 2,5 g na 100 kg grožđa
– za maceraciju iznad 6 sati i temperature više od 10°C, upotrijebiti 2 g na 100 kg grožđa

BISTRENJE MOŠTA

2 g/hl RAPIDASE CLEAR EXTREME -granulirani enzim za brzo i efikasno bistrenje bijelog grožđa i vina

DODAVANJE U CISTERNU (BAČVU)

• 25 g/hl KVASAC FERMIVIN 4F9 – voćnih aroma i postojane strukture za bijela vina, fermentativne temp. 14º-20ºC, do 15,5%vol. (malvazija, graševina, pošip)

ili

25 g/hl KVASAC LinYEAST 4MMP -voćna i cvjetna aroma tropskog voća, višeg organoleptičkog tijela i volumena bijelih i rose vina, fermentativna temp. 14º-20ºC, do 15,5%vol. (malvazija, graševina, pošip)

NAKON KRETANJA FERMENTACIJE (hrana za kvasce)
40 g/hl NATUFERM BRIGHT -stimulira oslobađanje estera i tioličnih perkursora bijelih i rose vina

ili

40 g/hl EASYACTIV SUPER AROM -početna faza fermentacije za ishranu i poticaj kvasaca na proizvdnju voćnih i sortnih aroma, bioregulator

ili

40 g/hl EASYACTIV SUPER FRUIT -početna faza fermentacije za ishranu i poticaj kvasaca na puni izražaj voćnih aroma, bioregulator

NAKON 24 SATA (opcionalno)
100-200 g/hl Čips NEKTAR FRESH -jača strukturu, povećava voćni karakter i mekoću vina, štiti od oksidacije, min. 2 tjedna u vinifikaciji, doza 0,5-3kg/hl

ili

DUO FRESH -jača strukturu, složenijeg voćnog karaktera i smanjuje taničnost vina, štiti od oksidacije, stabilizira boju, min. 2 tjedna u vinifikaciji, doza 0,5-3kg/hl

NAKON 1/3  FERMENTACIJE

20 g/hl MAXAFERM -bioregulator fermentacije, kompletna hrana za kvasce

ili

20 g/hl V ACTIV -potpuna ishrana kvasaca koji sadrži dušik u pristupačnom obliku i vitamine

PRI KRAJU FERMENTACIJE
20 g/hl EXTRAFERM -poboljšava fermentaciju i vrši detoksifikaciju mošta

ili

20 g/hl EASYACTIV RE-START -potpuna ishrana kvasaca do kraja fermentacije bez ostataka šečera

NA KRAJU FERMENTACIJE KOD PRETOKA
1-2 g/hl TAN SKIN -tanin za jačanje strukture uz arome zrelog grožđa i zaštitu od oksidacije

BATONNAGE (BATONAŽ)

4 g/hl enzim RAPIDASE BATTONAGE -enzim koji omogučava dobijanje balansa između punoće i mekoće u vinu

Tijekom odležavanja raditi batonnage 3-4 puta na dan

2019-08-19T15:24:17+00:00rujan 9th, 2015|