Opis

MAXIZIMA PRESS je enzimatski preparat za vinifikaciju bijelog grožđa putem maceracije koji značajno skračuje ciklusa rada preše.

Sastav

Pektolitički enzim sa sekundarnom celulazijskom i kemicelulazijskom aktivnošću.

Karakteristike
Tekući enzimski preparat sa ograničenom poligalakturonskom aktivnošću. Kod preparata je prisutna aktivnost celulaza i proteaza.
Riječ je o pektinazi za primjenu u enologiji posebno namenjenoj ubrzavanju ekstrakcije aromatskih prekursora, pa shodno tome poboljšanju bistrenja i filtriranja mošta od bijelog grožđa.

Primjena
Upotreba se preporučuje u postupcima proizvodnje bijelih vina primjenom tehnologije maceracije (hladna maceracija i maceracija pokožica).
Aktivnost celulaze i proteaze zajednički dovodi do razgradnje stanićne membrane pokožice. Djelovanje odražava se kroz brzu ekstrakciju prekursora i aromatičnih spojeva prisutnih u stanicama pokožice što omogućuje skraćivanje vremena zadržavanja mošta na komini.
Osjetno poboljšava naredne faze bistrenja, centrifugiranja i filtriranja.
Pri upotrebi treba se pridržavati važećih zakonskih propisa.

Upotreba
Otopiti u 10 djelova vode. Otopinu dodati moštu, dobro homogenizirati.
Ostaviti u dodiru sa proizvodom koji treba tretirati tokom čitavog trajanja maceracije.

Djeluje u rasponu temperatura od 10 do 30°C.
Brzina djelovanja enzima se povećava u ovom intervalu razmjerno povećanju temperature, i to gotovo dvostruko na svakih 10°C.

Doziranje
Od 1,5 do 2,5 g na 100 kg grožđa

Pakiranje 1kg

Čuvanje
Čuvati na hladnom (4 – 8°C) i suhom mjestu. Pažljivo zatvoriti nakon otvaranja.