Opis

CX SPEED GUM

Gumi arabika (Gummi arabica) je kompleksni polisaharid za stabilizaciju koloida, i koristi se u prehrambenoj industrij

Sastav

Gumi arabika (E 414) pročišćena i prosušena tehnologijom spray dry.

Karakteristike

Gumi arabika je kompleksan polisaharid velike molekulske težine, izražene sposobnosti za stabilizaciju koloida koji se koristi u prehrambenoj industriji. CX SPEED GUM je proizveden od brižljivo odabranih sirovina porijeklom iz Acacia Verek koja je jedina botanička vrsta sposobna da stvara eksudat (smolu). Od posebnog interesa u pogledu stabilizacije je prisustvo proteinske frakcije vezane za polisaharide; ovo je frakcija tipična za gumi arabike dobijene iz Acacia Verek. Ova frakcija omogućuje povećanje kompleksnosti koloida u vinu uz poboljšanje organoleptičkih karakteristika u pogledu zaokruženosti i mekoće, a prvenstveno osigurava efikasnu osnovu za aktivne aromatične spojeve.

Primjena

CX SPEED GUM se koristi kao zaštitni koloida koji kao takav spriječava taloženje koloida u vinu, kao što su na primjer, prelom metala, i neznatne nestabilnosti proteina. Pri upotrebi CX SPEED GUM treba se pridržavati važećih zakonskih propisa.

Upotreba

Otopiti CX SPEED GUM 1:5 u hladnoj vodi napraviti 40 % otopinu. Otopimu dodati u masu koju treba tretirati uz dobro miješanje. Pripremljenu otopinu upotrijebiti u roku od par sati.

Doziranje

Od 5 do 40 g/hL za bijela i crna vina;
UPOZORENJE: 40g/hL CX SPEED GUM je ekvivalent za 100 g/l GUMMI ARABICA-e.

Pakiranje: 500g

Čuvanje

Čuvati na hladnom i suhom mjestu. Pažljivo zatvoriti nakon otvaranja.

Kategorija opasnosti

Proizvod je kategoriziran kao bezopasan.