CX CMC L
Tekuća karboksi-metil-celuloza za stabilizaciju tartarata u vinu
Sastav
Karboksi metil celuloza (E 466) 12,5%, SO2 (E220)0,4%, limunska kiselina (E330) 0,15%, deionizirana voda 100%.
Karakteristike
Vrlo djelotvorno sredstvo za stabilizaciju vina koje sprečava precipitaciju tartarata.
Njegova visoka čistoća dozvoljava primjenu u vinima koja se spremaju za flaširanje. Pokusi dokazuju da ja CX CMC L prisutan i inertan i nakon finalne mikrofiltracije (pokus na finalnim membranama u PVDF na 0,45 μm).
Dolazi u obliku otopine,blage opalescencije, bez prisustva nečistoća.
Primjena
CX CMC L osigurava visoku sigurnost u sprečavanju precipitacije kalijevih tartarata. Pažljiv odabir baznih sirovina koji omogućava njegovu primjenu prije finalne filtracije. Za takvu primjenu preporučujemo dodatak proizvoda 48 sati prije flaširanja radi bolje interakcije CX CMC L sa koloidima u vinu.
V CMC L ima djelovanje zaštitnog koloida prema tome nije preporučeno dodavanje proizvoda prije ili zajedno sa bistrilima ili adsorbentima. Preporučeno je koristiti CX CMC L na proteinski stabilnim vinima.
Nakon dodavanja ne remeti proteinsku stabilnost vina provjerenu metodom Proteotest®.
CX CMC L za razliku od metavinske kiseline, ne degradira temperaturom, što znači da u stabilnom koloidnom sustavu sa vremenom ne gubi svoje stabilizirajuće djelovanje.
CX CMC L zamjenjuje ili nadopunjuje klasičnu hladnu stabilizaciju tartarata.
Primjenjuje se na bijela i pjenušava vina po uputstvima OIV-a.
Na crnim vinima potrebno je testirati rezultat tretmana referentnim metodama.
Vrlo je zanimljiva upotreba kod pjenušaca zbog svog doprinosa u nadopunjavanju koloidnog kompleksa, pospješuje “perlage”.
Pri upotrebi CX CMC L L pridržavati se zakonskih propisa i normi na snazi.
Upotreba
Proizvod se mješa u prethodno primprmljenu posudu sa vino 2 puta većim volumenom.
Otopinu dobro homogenizirati u vino.
Nakon dodavanja CX CMC L u vino , vino ostaviti barem 48 sati da “odmara” nakon toga nastaviti sa proizvodnim procesima ( filtracija).
Doziranje
Od 40 do 80 g/hl (zakonski limit) preporučena laboratorijska provjera stabilnosti.
VAŽNO: 80 g/hl CX CMC L razvijaju cca. 3mg/l SO2 i 1 mg/l limunske kiseline.
Pakiranje: 1 l, 5 l
Čuvanje
Držati na suhom i tamnom mjestu, zatvoriti poslije upotrebe.
Neotvaran proizvod zadržava svoje karakteristike cca 18 mjeseci.
Opasnost
Proizvod je klasificiran kao bezopasan.
Težina | 1 kg |
---|---|
Pakiranje | 1 L, 5 L |
Svi su proizvodi odmah dostupni
Slobodno nas kontaktirajte vezano za proizvode
Proizvodi renomiranih proizvođača za sve potrebno u gradnji